Een domeinnaam claimen gaat snel als je creatief bent en een naam verzint die nog niet bezet is. Helaas heb je meestal minder geluk en is jouw perfect bedachte naam al bezet. Dan begint er een heuse zoektocht naar de perfecte domeinnaam die nog wel beschikbaar is. Zit er nog een geschikte domeinnaam tussen? Claim dan snel de naam en je bent eigenaar van – misschien wel – een pareltje. Kom je er echt niet uit, dan kun je kijken of er een interessante domeinnaam te koop is. Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij een domeinnaam claimen? In deze blog lees je alle ins en outs.
Domeinnaam claimen met een sterke naam
Als je veel tijd en energie hebt gestoken in het opzetten van een bedrijf, mag een unieke en sterke domeinnaam niet missen. Je wil dat een naam de identiteit van je bedrijf uitstraalt en dat het goed te vinden is door je doelgroep. Een domein claimen is geen makkelijke klus. Om het wat makkelijker te maken, vind je hieronder een aantal belangrijke zaken om mee te nemen bij het bedenken van een domeinnaam.
- Maak een domeinnaam niet te lang
- Kies een makkelijke domeinnaam
- Bedenk een unieke naam
- Houd rekening met zoekmachines
- Wees specifiek
Een sterke domeinnaam is kort, maar krachtig. Het liefst één hoofdwoord of een korte zin van maximaal drie woorden. Een korte domeinnaam claimen zorgt voor een makkelijk te onthouden naam en straalt professionaliteit uit. Ook het kiezen van een makkelijke naam hoort bij een sterke domeinnaam claimen. Het is belangrijk dat de naam makkelijk te herkennen is voor je doelgroep, zodat het duidelijk is waar de website over gaat.
Ook een unieke en originele naam is belangrijk. Een flinke brainstormsessie waarbij je verschillende varianten en synoniemen van de naam bedenkt helpt hierbij. Onthoud dat deze unieke naam ook als online merknaam geldt en daarom ook specifiek moet zijn. Tot slot is het bij een domeinnaam claimen belangrijk om rekening te houden met zoekmachines. De essentie van de naam helpt zoekmachines een website namelijk beter te begrijpen.
Heb je een korte, creatieve, makkelijke en specifieke domeinnaam bedacht? Dan kun je het domein vastleggen. Wees hier snel mee, want voor je het weet gaat er een ander vandoor met jouw ijzersterke naam.
Domeinnaam bezet, wat nu?
De kans dat een domeinnaam al bezet is, is groot met meer dan 4 miljoen geregistreerde .nl-domeinnamen. Kun je een domeinnaam claimen door deze over te kopen? Dat kan, maar er zijn meer mogelijkheden. Als een domeinnaam al bezet is met de .nl extensie, dan kun je kijken of de domeinnaam nog beschikbaar is met een andere extensie. Een domeinnaam met de .com extensie is misschien nog wel beschikbaar. Een andere optie is een woord toevoegen in de gewenste domeinnaam, bijvoorbeeld een woord dat met de branche of locatie te maken heeft en passend is.
Domeinnaam claimen door overkopen
Als een domeinnaam claimen door middel van een sterke naam bedenken niet lukt doordat deze al bezet is, dan is een domeinnaam overkopen wellicht een optie. Op deze manier is een website naam claimen mogelijk, doordat je een al bestaande domeinnaam overkoopt. Echter hangt hier vaak wel een prijskaartje aan. Als de perfecte domeinnaam al bezet is, zijn er een aantal manieren om erachter te komen of deze te koop is. Eerst bezoek je het domein in de browser. Als hier geen actieve pagina verschijnt, is de kans groot dat er een mogelijkheid is om de domeinnaam over te kopen. Om de domeinnaam te claimen dien je contact op te nemen met de eigenaar. De contactgegevens staan soms op de pagina van het domein zelf. Als dat niet zo is bekijk je de WHOIS-gegevens. Dit is een database waar alle geregistreerde domeinnamen met de bijbehorende gegevens in staan.
Domeinnaam opeisen
De concurrentie bij een domein claimen is groot. Met een goede domeinnaam kun je geld verdienen, dus iedere partij is op zoek naar die perfecte en winstgevende domeinnaam. Bij een aantal situaties is het mogelijk om een domeinnaam op te eisen. Hieronder zijn deze situaties beschreven:
- Wanneer een ander meelift op het succes van jouw domeinnaam
- Als een ander een domeinnaam heeft dat sterk op die van jou lijkt en daarmee klanten wegneemt
- Wanneer anderen willen voorkomen dat jij gebruik maakt van de domeinnaam
Vaak denkt men dat er een hoop komt kijken bij een domeinnaam opeisen, maar in werkelijkheid valt dat mee. Het is relatief makkelijk om een domeinnaam op te eisen, zolang hier goede redenen voor zijn.
Domeinnaam claimen en merkenrecht
Bij een domeinnaam claimen is het: wie het eerst komt, het eerst maalt. Echter is er een uitzondering bij merken en domeinnamen. Het is niet toegestaan om zomaar een merk van een ander te verwerken in een domeinnaam. Als er geen officiële verbinding is met het merk, mag het geen onderdeel zijn van een domeinnaam. Dit wekt verwarring bij bezoekers en daarnaast is het niet toegestaan om ongerechtvaardigd voordeel te trekken uit andermans merk. Als dit wel gebeurt, is er sprake van inbreuk merkenrecht domeinnaam en hier hangen juridische gevolgen aan.
Domeinnaam claimen en handelsnaamrecht
Ook een handelsnaam mag je niet zomaar gebruiken in een domeinnaam. Handelsnaam en domeinnaam komen alleen samen als de domeinnaam ook als handelsnaam wordt gebruikt. Een handelsnaam beschermen gaat net iets anders dan de bescherming van merkenrecht. Het handelsnaamrecht biedt bescherming voor een onderneming voor het gebruik van de naam als handelsnaam, niet voor andere doeleinden. Bij merkenrecht is een naam als merk geregistreerd, dit biedt meer bescherming dan bij handelsnaamrecht.
Heb je te maken met domeinnaam claimen handelsnaam of domeinnaam claimen merkrecht? Zorg dat je kennis op doet van juridische zaken met betrekking tot merkenrecht en handelsnaamrecht, zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan.
Wat kost een domeinnaam claimen?
De prijs van een domeinnaam claimen verschilt per provider en extensie. Het populairste en meest geregistreerde domein in Nederland is het .nl-domein. Een domeinnaam dat eindigt op de .nl extensie, kost tussen de 3.95 en 15 euro per jaar. Vaak bieden providers kortingen waarbij het eerste jaar maar 1 euro kost en het volgende jaar de gewone prijs geldt.
Wanneer je een domeinnaam overneemt van een ander, gelden daar andere prijzen voor. Hier zijn geen vaste prijzen voor, omdat de eigenaar zijn of haar gewenste prijs voor de domeinnaam bepaalt. Echter is het vaak wel mogelijk om te onderhandelen over de prijs. Als je een domeinnaam overneemt, dan betaal je vanaf dan ook de kosten van de domeinregistratie, de hosting en de verhuizing van het domein naar een andere provider.